En guide til solceller

Det finnes hovedsakelig to typer solceller på det norske markedet i dag. Her er alt du trenger å vite.

Bildet viser solceller på taket til en bolig

Elkonors elektrikere merker økt interesse for solceller. Teknologien har vært i en rivende utvikling de siste årene, og prisene synker stadig. Det er to typer solceller som finnes på markedet:

  • Utenpåliggende solceller

Dette er det mest kjente produktet og består av plater som monteres på tak og husvegger og som vi kjenner igjen fra mange hyttetak. Det finnes ulike monteringsløsninger avhengig av taktype. Utenpåliggende paneler passer perfekt for eksisterende boliger.

  • Bygningsintegrerte solceller

Skal du bygge ny bolig, finnes det solcellepaneler i alle farger og størrelser. Det er en dyrere løsning enn tradisjonell fasadekledning, men fordelen er at du får integrert solcellene helt usynlig. Per i dag er dette mest vanlig i næringsbygg.

Les også: Ny solcelleteknologi gir lavere priser

Snakk med elektrikeren om solceller

Mange lurer på hvem man kontakter om solceller. Fredrik Tusvik Helle i Elkonor-bedriften EL 24 har spisskompetanse på solceller er tydelig i sitt råd:

– Snakk med elektrikeren din! Dette er en teknologi i rask utvikling, og det er mange useriøse aktører på markedet som leverer løsninger som verken er godkjent eller kan tilknyttes nett. I Elkonor har vi til enhver tid oppdatert oversikt, og vi leverer solceller fra ledende aktører. Samtidig sørger vi også for service og vedlikehold i etterkant av montering.

Finn nærmeste Elkonor-elektriker

Hvem passer solceller for?

Mange eldre boliger her til lands har både har gode solforhold og ideell takvinkel for solceller. Skal du bygge nytt, har du gode muligheter for å tilpasse boligen både integrerte og utenpåliggende solceller.

– Tidligere bygget man gjerne sørvendte hus med skrå-tak. Har du flatt tak, er bæreevne og underlag avgjørende for hvor godt egnet det er for solceller. I utgangspunktet er flate tak veldig godt egnet. Det ser man blant annet på store næringsbygg. Dersom taket tåler solceller, får man utnyttet solen over lengre tid enn hvis man har skrått tak. Flate tak kan utnytte solen jevnt over flere timer, mens skrå tak gjerne henter mye solenergi i løpet av kortere tid.

Solceller på hytta gir nye muligheter

Solceller montert på hyttetak

Med dagens teknologi vil solceller på hytta ikke bare være en nødløsning, men faktisk kunne gi den komforten dagens hytteeiere ønsker. Det åpner opp for muligheten til å bygge nye hytter med høy grad av komfort uten at man er avhengig av påkobling til strømnettet.

– Vi jobber nå med hyttefelt og ombygging av eldre hytter som skal være selvforsynte. Her skal det være elektrisk komfyr, vaskemaskin og topp standard. En må nok fortsatt belage seg på vedfyring, men noen av hyttene planlegges faktisk med gulvvarme. På disse hyttene skal vi gjenbruke bilbatterier til lagring av energi. Gjenbrukte bilbatterier har god kvalitet, og vanligvis en kapasitet på over 90%.

Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.